Wyznacz ogólny wyraz ciągu geometrycznego
miki : PROSZĘ CZY MÓGŁ BY MI KTOŚ POMÓC
zad
Wyznacz ogólny wyraz ciągu geometrycznego, w którym:
a) a2=12 a1+a3=30
b) a2=6 a3-a1=16
25 lut 09:40
Maciek: Więc
a2=12 i a1+a3=30 ⇒a1*q=12 i a1(1+q2)=30 - Rozwiązać układ.
Zauważ że q>1.
25 lut 12:43
mark: mark
a1*q=12
a1+a1*q=30
12+12
--- ---*q2=30
q q
12+12*q2=30/*q
---
q
12+12*q2=30q
a1=12=12
-- --=6
q 2
a2=12
---=24
1
---
2
12q2-30q+12=0
a=12 b=-30 c=12
oblicz Δ
Δ=b2-4ac
Δ=(-30)2-4*12*12=324
Δ=√324=18
√Δ=18
q=-b+√Δ
-------=2
2*a
q2=1
---
2
miki ja nie wiem czy to dobrze niech ktoś to sprawdzi ja orłem z matmy nie jestem i nie
wiem czy
to dobrze
z drugim przykładem ci nie pomogę bo nie wiem czy pierwszy jest dobrze a poza tym
jadę na zabieg prawej ręki mam zespół cieśni
poproś kogoś na pewno ktoś ci pomoże Maciek
pozdrawiam
25 lut 13:35
miki: dzięki ale ja i tak nie wiem o co tu chodzi
ja nie rozumiem
25 lut 14:01
mark : poproś kogoś ja zaraz wychodzę o 16 mam zabieg a zanim dojadę
zresztą denerwuję się i mam pietra więc zadanie mogłem zrobić źle
25 lut 14:08
Bogdan:
Dzień dobry.
Rozwiązuję
25 lut 14:39
Bogdan:
Jeśli dany jest ciąg geometryczny (an): a1, a2, a3, to a22 = a1*a2.
a) Mamy układ równań:
1. 144 = a1 * a3
2. a1 + a3 = 30 stąd a3 = 30 - a1.
1. 144 = a1 * (30 - a1) → 144 = 30a1 - a12
a12 - 30a1 + 144 = 0
Δ = 324, √324 = 18
a1 = (30 - 18) / 2 = 6 lub a1 = (30 + 18) / 2 = 24
a3 = 30 - 6 = 24 lub a3 = 30 - 24 = 6
Są więc dwa rozwiązania: 6, 12, 24 lub 24, 12, 6.
b) Podobnie jak w poprzednim przykładzie rozwiązujemy uklad równań:
1. 36 = a1 * a3
2. a3 - a1 = 16 → a3 = a1 + 16
Spróbuj rozwiązać ten układ równań.
25 lut 14:49
miki: DZIEŃ DOBRY
nie potrafię tego rozwiązać
przykro mi mam widocznie tempom głowę
25 lut 15:27