Obliczyc.
xD: Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które przy dzieleniu przez 4
dają resztę 3.
25 lut 14:28
Eta: Liczby tej postaci możemy zapisać tak:
an = 4n +3 gdzie n€N
wypiszmy kilka tych liczb
pierwszą jest 103 bo 25*4 +3 = 103 czyli dla n= 25
druga dla n= 26 bo 4*26 +3= 107
trzecia dla n= 27 bo 4*27 +3 = 111
więc:
103, 107, 111, 115, ...... tworzą ciag arytm a1= 103 r= 4
ostatnią jest 999 bo 4*249 +3 = 999
czyli a249 = 4*249 +3 = 999
Łacznie tych liczb jest: (249 - 25) +1=225
zatem:
S 225 = (a1 +a249)/ 2 * 225
= (103 + 999)/2 * 225 = 551*225= 123 975
25 lut 14:45