wielomiany
tomek: dany jest wielomian U(x)=4x3-3x V(x)=-3x2-6x+2 W(x)=x4-3x wykonaj
działania U(x)-W(x) , W(x)+2U(x)-1/2V(x), U(x)*V(x)+W(x) jak to policzyć? / kreska
ułamkowa
25 lut 17:02
Spike: Bardzo prosto. Nie będę wykonywał żadnych obliczeń, bo wykonuje się to jak zwyczajne
działania na normalnych liczbach, tylko w miejsce W(x)/U(x)/V(x) musisz podstawiać
wartości które masz na początku zadania. np U-W
U(x)-W(x)=4x3-3x-(x4-3x)=4x3-3x+x4+3x=4x3+x4
resztę przykładów wykonujesz uwzględniając działania jakie masz tam zrobić (*, -,+)
25 lut 17:12
25 lut 17:15