matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
nick:
Potrafi ktos to rozwiązać
Proszę spróbujcie potrzebuję to na jutro
Pomędzy liczby 96 i 3 "wstaw" cztery liczby tak, aby otrzymać 6 kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego.
25 lut 18:10
Basia:
rozwiązuję
25 lut 18:18
Basia:
a
1
= 96 a
2
= a
1
*q = 96q a
3
= a
1
*q
2
= 96q
2
a
4
= a
1
*q
3
= 96q
3
a
5
= a
1
*q
4
= 96q
4
a
6
= a
1
*q
5
= 96q
5
=3 q
5
= 3/96 = 1/32 = (1/2)
5
q = 1/2 a
2
= 48 a
3
= 24 a
4
= 12 a
5
= 6
25 lut 18:21
nick:
dzięki wielkie za pomoc
25 lut 18:49