Jak obliczyć zadanie z planimetria?
Viper: Zadanie 1
Pole rombu jest równe 8, a kąt ostry ma miarę 30*. Oblicz długość boku i wysokości tego
rombu.
Zadanie 2
Przekątna BD czworokąta ABCD dzieli go na trójkątny równoramienny i trójkąt równoboczny.
Oblicz obwód tego czworokąta, jeśli wiadomo, że jego pole jest równe 4(√3+1).
Zadanie 3
Wysokość trapezu prostokątnego jest równa 9, a kąt ostry ma miarę 60*. Oblicz pole tego
trapezu, jeśli wiadomo, że dolna podstawa jest 2 razy dłuższa od górnej.
Zadanie 4
|AD| 1
W prostokącie ABCD, w którym ------ = --- , połączono wierzchołek A ze środkiem E boku
CD.
|AB| 4
Oblicz odległość |DF| wierzchołka D od odcinka AE oraz stosunek długości przekątnej
prostokąta do długości odcinka DF.
Zadanie 5
Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 8. Pole trójkąta BCD jest równe 40, a tg |<ACD| =
3/4.
Oblicz długości boków trójkąta ABC.
Zadanie 6
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy 6. Oblicz pole tego
trójkąta.
25 lut 19:42
Basia: rozwiązuję
25 lut 23:09
Basia: ad1.
narysuj wysokość z wierzchołka przy kącie rozwartym
dostaniesz trójkąt prostokatny z katem 300
sin300 = h/a
h/a = 1/2
a=2h
P = a*h/2 = 2h*h/2 = h2
h2 = 8
h = 2√2
a = 4√2
25 lut 23:12
Basia:
Zadanie 3
Wysokość trapezu prostokątnego jest równa 9, a kąt ostry ma miarę 60*. Oblicz pole tego
trapezu, jeśli wiadomo, że dolna podstawa jest 2 razy dłuższa od górnej.
ABCD trapez
h = 9
a, 2a podstawy
AB = 2a
CD =1
narysuj wysokośc CC1
CC1=9
AC1 = CD = a
C1B = AB - AC1 = 2a-a =a
tg600 = CC1 / C1B
√3 = 9/a
a = 9/√3 = 9√3/3 = 3√3
no i podstawić do wzoru na pole
25 lut 23:22
Basia:
Zadanie 4
|AD| 1
W prostokącie ABCD, w którym ------ = --- , połączono wierzchołek A ze środkiem E boku
CD.
|AB| 4
Oblicz odległość |DF| wierzchołka D od odcinka AE oraz stosunek długości przekątnej
prostokąta do długości odcinka DF
oznaczmy: AB = 4x AD = x
E - środek CD = 4x czyli DE = 2x
tr.ADE ma przyprostokatne x i 2x czyli
kąt AED = α
tgα = x/2x = 1/2
sinα/cosα = 1/2
cosα = 2sinα
sin2α+4sinα = 1
5sin2α =1
sin2α = 1/5
sinα = 1/√5
sinα = DF/DE (z tr.EFD)
1/√5 = DF/2x
DF = 2x/√5
BD2 = x2 + 16x2 = 17x2
BD = x√17
DF/BD = 2x / √5*x*√17 = 2/√85
do policzenia DF jest za mało danych
chyba, że przyjmiemy, że x=1 (ale to niczym nie jest uzasadnione)
25 lut 23:35
Basia:
Zadanie 5
Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 8. Pole trójkąta BCD jest równe 40, a tg |<ACD| =
3/4.
Oblicz długości boków trójkąta ABC.
PBCD = BD*CD/2
40 = BD*8/2
4BD = 40
BD = 10
-------------------
tg|<ACD| = AD/CD
3/4 = AD/8
AD = (3/4)*8
AD =6
----------------
AB = AD + BD = 6+10 =16
---------------------------------------
AC2 = AD2 + CD2
AC2 = 62 + 82 = 36+64 = 100
AC = 10
-------------
BC2 = BD2 + CD2 = 102 + 82 = 164
BC = √164 = √2*82 = √2*2*41 = 2√41
------------------------------------------------------------
25 lut 23:42
Basia:
Zadanie 6
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy 6. Oblicz pole tego
trójkąta.
R = (2/3)h
6 = (2/3)h
h = 6*(3/2) = 9
h = a√3/2
9 = ap(3}/2
a = 18/√3 = 18√3 / 3 = 6√3
P = a2√3/4 = 36*3*√3/4 = 27√3
25 lut 23:44
kasia89: 1.Trójkat równoboczny ABC o boku a zgięto pod kątem prostym wzdłuż prostej przechodzącej
przez środki boków AB i AC. Oblicz odległość wierzchołka A tego trójkąta od boku BC.
21 mar 14:59