obliczyć pole trójąta prostokątnego
Help;(: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwprostokątną AB na odcinki równe 2 i 3. Oblicz pole tego trójkąta
25 lut 19:35
Bogdan:
Jeśli w trójkącie prostokątnym wysokość h opuszczona z wierzchołka kąta prostego
dzieli przeciwprostokątną na odcinki e oraz f, to zachodzi następujący związek:
h2 = e * f.
W tym zadaniu h2 = 2*3 = 6, stąd h = √6.
Pole powierzchni tego trójkąta P = (1/2) * (2 + 3) * √2 * 3 = (5/2)√6.
25 lut 20:18