ostroslupy
Karolcia :): Proszę bardzo o pomocc bo zabardz0 tego nie rozumiem ..
1.krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 12 cm. Oblicz wysokosc
ostroslupa jesli:
a) kat nachylenia krawedzi bocznej do podstawy ma miare 60 stopni .
b) kat miedzy krawedzia boczna i wysokoscia ostroslupa ma miare 60 stopni .
25 lut 15:20
Dann.: No napisałam Ci przecież.
a) 12:2=6
62 + x2 = 122
36 + x2 = 144
x2 = 108
x = 6√3
6√3 * 2/3 = 4√3
a = 4√3
21 = 8√3
a√3 = 12cm więc H = 12 cm.
25 lut 15:24
Dann.: b) h=6√3
6√3 * 2/3 = 4√3
a√3 = 4√3|:√3
a = 4cm
więc: H=4cm.
25 lut 15:25
Karolcia :): dziekuję bardzooo ...
25 lut 15:29
Dann.: 
służę pomocą.

a rozumiesz wszystko.?
25 lut 15:31
Karolcia :): własnie bede sobie opracowywala too ii skapuje napewno

dziekuje
25 lut 15:33
Dann.: bo wrazie co to mogę Ci wysłać obrazki. i zadanie.
poczekaj chwilkę
25 lut 15:36
Karolcia :): dobrze
25 lut 15:36
Dann.: tylko ten link się tutaj nie pojawia.

więc musisz sobie tam wkleić go i otworzyć.
mam nadzieję, że wejdzie.

http://img3.imageshack.us/my.php?image=20090225153815.jpg
25 lut 15:43
25 lut 15:54