ciągi geometryczne
jagódka: Zbadaj który z ciągów jest geometryczny


Pomocy

a) a
n=3n+5; b) bn=n!
25 lut 16:25
Bogdan:
A jaki jest warunek na to, aby ciąg był geometryczny?
25 lut 16:43
Dariusz: an/an-1 = 3n+5/3n+2 = 1+2/3n+2 czyli geometryczny nie jest (q nie jest stale)
bn/bn-1 = n!/(n-1)! = n czyli tez geometryczny nie jest;>
25 lut 16:46
jagódka: jest conamniej trzywyrazowy i każdy wyraz począwszy od drugiego powstaje z pomnożenia
wyrazu poprzedniego przez stałą liczbę q
25 lut 16:46
jagódka: szczerze mówiąc to nie rozumiem ...
25 lut 17:01
Bogdan:
Ciąg (an) jest geometryczny wtedy, gdy an2 = an-1 * an+1.
a) an = 3n + 5,
an-1 = 3(n - 1) + 5 = 3n + 2
an+1 = 3(n + 1) + 5 = 3n + 8.
Wstaw wyznaczone an, an-1, an+1 do an2 = an-1 * an+1.
Jeśli prawa strona równa się lewej stronie, to ciąg jest geometryczny,
w przeciwnym wypadku nie jest.
Podobnie postąp z drugim przykładem.
25 lut 17:36
jagódka: czy ma wyjść 3n
2+25=3n
2+30n+16 bo tyle mi wychodzi w a)


a b) nie potrafię zrobić
tam nie ma zadnych liczb....
25 lut 17:42
Bogdan:
Wykonaj poprawnie działanie: (3n + 5)2 z zastosowaniem wzoru skróconego mnożenia
oraz działanie (3n + 2)(3n + 8)
25 lut 17:51
Bogdan:
ad b)
an = n!
an-1 = (n - 1)!
an+1 = (n + 1)!
an2 = (n!)2 = (n - 1)! * n * (n - 1)! * n = [(n - 1)!]2 * n2
an-1 * an+1 = (n - 1)! * (n + 1)! = (n - 1)! * (n - 1)! * n * (n + 1) =
= [(n - 1)!]2 * (n2 + n)
Widzimy, że an2 ≠ an-1 * an+1, a więc ciąg nie jest geometryczny.
25 lut 17:59
jagódka: Wychodzi mi 3n
2+6n+35=3n
2+30n+16 jeśli nie to już nie wiem poddaję się a drugiego
przykladu nawet nie tknę...
25 lut 18:00
Bogdan:
Źle.
an2 = (3n + 5)2 = 9n2 + 30n + 25 9n2 a nie 3n2
an-1*an+1 = (3n + 2)(3n + 8) = 9n2 + 30n + 16 3n*3n = 9n2, a nie 3n2
an2 ≠ an-1*an+1, a więc ciąg nie jest geometryczny.
Poćwicz wzory skróconego mnożenia.
25 lut 18:07
jagódka: dzięki wielkie za pomoc

wiem muszę się duuuużo pouczyć ale gubią mnie głupie byki z
gapiostwa jeszcze raz dzieki

25 lut 18:12
Bogdan:
Powodzenia
25 lut 18:20