Równania wielomianowe
Marta: Bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniu tych równań, z góry serdecznie dziękuje!
1. Rozwiąż równania
a) x4- 1=0
b) x6- 64=0
c) 2x5 +3x4 -2x-3=0
d) 3x5- 2x4+3x-2=0
e) x8-15x4 - 16=0
f) 8x6-7x3-1=0
g)x7-5x5 + 4x3=0
25 lut 12:38
Marta: Jeszcze raz bardzo proszę
25 lut 16:09
Eta: Rozwiązuję
25 lut 16:20
Eta:
a) ( x2 -1)(x2 +1)=0 <=> ( x-1)(x+1)(x2+1)=0
to x = 1 x= -1
b) podobnie: 64 = 26 a można i tak!
x6 = 26 to x = 2 lub x = - 2
bo 26= 64 i (-2)6= 64
c) grupujemy pierwszy wyraz z z trzecim i drugiz czwartym
( 2x5 - 2x) +( 3x4 - 3) = 2x( x4 - 1) +3( x4 -1)=
= ( x4-1)( 2x +3)= ( x-1)(x+1)(x2+1)(2x +3)
czyli z rozkładu mamy miejsca zerowe:
x = 1 x = -1 x = - 3/2
d) spróbuj sama tak jak w c) dasz radę!
e) - 15 x4 = - 16x4 + x4
więc:
x8 +x4 - 16x4 - 16= x4( x2 +1) - 16( x2 +1)=
= ( x2 +1)( x4 - 16) = ( x2 +1)( x2 - 4)(x2 +4) =
= ( x2 +1)( x-2)(x+2)(x2+4)
więc x = 2 lub x= - 2
f) podobnie: rozłóż - 7x3 = -8x3 + x3
pogrupój podobnie jak w e) poradzisz już sobie!
g)
wyłączamy przed nawias x3
więc: x3( x4 - 5x2 +4) teraz do drugiego nawiasu
- 5x2 = - x2 -4 x2
czyli: x3( x4 -x2 - 4x2 +4)=
= x3 [ x2( x2 - 1) - 4( x2 - 1)] =
= x3 ( x2 -1) ( x2 - 4) = x3( x-1)(x+1)( x -2)(x+2)
więc pierwiastki to:
x3 =0 to x = 0 --to pierw. trzykrotny
i x = 1 x = -1 x= 2 x= -2
25 lut 16:38
nika: x6−7x3−8=0
x8+x4−2=0
21 lis 18:12
bolek: [x+6][2x−5][x−1]=0
5 gru 19:38