pomocy
:( :( : Proszę o pomoc

nie jestem dobra z matmy to mój najgorszy przedmiot

liczę na waszą
pomoc

proszę pomóżcie

będę bardzo wdzięczna
W projekcie domku jednorodzinnego szczyt trójkątny dachu ma podstawę długości 54mm a
pozostałe boki mają wymiary 40mm i 20mm.
a) jakie są rzeczywiste wymiary dachu jeżeli jego podstawa ma 4,59m długości
b) w tym samym projekcie kuchnia ma wymiary 36mm x 28mm jakie są wymiary w rzeczywistości
25 lut 22:53
ONa: 0,054x= 4,59m
x=85
wszystko zamieniasz na metry i mnożysz razy 85, tak mi się przynajmniej wydaje.
25 lut 22:59
:( :( : nie kapuje
25 lut 23:11
Basia: zaraz będę tłumaczyć
25 lut 23:46
Basia:
podstawa na planie ma 54mm = 5,4 cm = 0,054 m
w rezczywistości ma 4,59 m
czyli skala planu
s = 4,59 / 0,054 = 4590 / 54 = 2295 / 27 = 765 / 9 = 85
40mm = 4cm = 0,04m ( na planie)
w rzeczywistości: s*0,04m = 85*0,04m = 3,4 m
20mm = 2cm = 0,02m (na planie)
w rzeczywistości: s*0,02m = 85*0,02m = 1,7 m
36mm = 3,6 cm = 0,036m (na planie)
w rzeczywistości: s*0,036m = 85*0,036 m (pomnóż !)
28mm = 2,8 cm = 0,028 m (na planie)
w rzeczywistości: s*0,028 m = 85*0,028 m (pomnóż !)
25 lut 23:54