Jakie liczby spełniają warunek : róznica danej liczby i jej odwrotności jest nie większa od 9/20 ?
Help;(: Jakie liczby spełniają następujący warunek : róznica danej liczby i jej odwrotności jest
nie większa od 9/20 ? Mam problem z kilkoma zadaniami i już psychicznie nie daję rady bo
zadania wydają się banalnie proste ale ja nie potrafię ich zrobić:(
25 lut 19:30
Eta:
a --- dana liczba
1/a ---- odwrotność tej liczby przy założeniu ,ze a≠0
teraz:
a - 1/a ≤ 9/20 bo nie wieksza tzn ≤ 9/20
pomnożymy obydwie srt. przez a bo a≠0
więc;
a 2 - 1 ≤ (9/20) *a
czyli
a2 - (9/20)*a - 1 ≤ 0 Δ= 81/400 +4 = 1681/ 400
√Δ = 41/20
to a1 = ( 9/20 + 41/20)/2 = 50 /40 = 5/4
a2 = ( 9/20 - 41/20)/2 = - 32/40 = - 4/5
ramiona paraboli do góry więc wartości ≤0
są dla a€< - 4/5, 5/4>
25 lut 19:42
Eta: Poprawka!
w załozeniu było ,że a≠0
więc odp:jest a€< -4/5,0) U(0, 5/4> przepraszam!( teraz jest ok!)
25 lut 19:45
.....: lol... a gdziemasz zalozenie ze jest wieksza odzera ta liczba? nie mozesz wymnozyc....
25 lut 19:47
.....: to jest zle!powinnobyc
a2-1
-------- - 9/20≤0
a
a2-1-9/20a
---------------- ≤0
a
20a2-20-9a
---------------- ≤0 √Δ=41 i dopiero liczysz tak jak na gorze
a
25 lut 19:57
.....: chociaz niedo konca xD zapiszesz w postaci kanonicznej to na gorze i wtedy mozesz
stwierdzic ze znak iloczynu jest taki sam ilorazu piszesz ze
(20a2-20-9a)*a ≤0
wyznaczasz miejsca zerowe wykres od prawej z gory
25 lut 20:01
.....: sie napisalem i nikt nie przeczyta

xD
25 lut 20:02
Eta:
Fakt! Poprawiam !
zatem rozkład na czynniki jest:
a( a -5/4)( a + 4/5) ≤0
I + + + I I + + +
---------(-4/5)--------------0--------------5/4--------->a
- - - I I - - - - I
teraz już napewno ok!
a€ ( -∞, - 4/5> U( 0, 5/4>
jeszcze raz sorry!
25 lut 20:09
Eta: Przeczytał, przeczytał

Dzięki za uwagę ! poprawiłam odp:
25 lut 20:13