Jak obliczyć pole całkowite prostopadłościanu o wymiarach 2cm x 1.5cm x 1cm.? Proszę. Pomocy.
AluŚkaa.: Jak obliczyć pole całkowite prostopadłościanu o wymiarach 2cm x 1.5cm x 1cm.?
Proszę. Pomocy.
25 lut 17:10
Spike: Wiesz jak wygląda prostopadłościan? Potrafisz go sobie wyobrazić?
Pole tego prostopadłościanu zawsze będzie takie samo, niezależnie które z tych liczb
gdzie wstawimy ( chodzi mi o to, ze podstawa może być 2cm:1cm, ale też np 2cm:1,5cm).
Więc: Składa się z dwóch podstaw i 2 par identycznych ścian bocznych.
podstawy P=2*2*1=4cm2
pole boczne P= 2*1,5cm *2+ 1*1,5*2=6cm2+3cm2=9cm2
Pole całkowite=13cm2
25 lut 17:17
Stempley: Jakie jest Pole całkowite sześcianu o wymiarach 2cm x 2cm x 2cm ?
POMOCY!
7 sty 18:27