Pomocy?:)
Karla: Witam sredecznie!

Pan Nowak złozył lokate w pewnym banku 10000zl. po czterech latach bank naliczyl 4641
odsetek (przed opodatkowaniem). W ciagu 4 lat oprocentowanie nie zmienilo się. Jakie
bylo to oprocentowanie (w skali roku) jesli bank kapitalizowal odsetki co rok?
mam prblem czy to zadanie to ciag geometryczny? a moze arytmetyczny a moze wcale nie
ciag? gdyby kto mogł mi wytlumaczyc albo rozwiazac to zadanie bede wdzięczna
25 lut 19:40
Eta:
Ze wzoru na procent składany!
Znasz z pewnościa taki wzór:
Kk = Kp ( 1 +p)n gdzie n = 4 kp= 10 000 zł
i K-k = 14 641 zł
podstawiając do wzoru wyliczysz p
( 1 +p)4 = 14 641 / 10 000
czyli
( 1 +p)4 = 1, 4641 1, 4641 = 1,14
więc:
1 +p = 1,1 to p = 1,1 - 1 to p= 0,1 = 10%
25 lut 21:10