figury.
Dann.: Cześć. Na jutro muszę zrobić dwa zadanka. Pomógłby mi ktoś.?
Zadanie1.
Jeśli długość prostokąta zwiększymy o 2 cm i szerokość zwiększymy również o 2 cm, to jego
pole zwiększy się o 20 cm2. Oblicz, o ile zwiększy się pole tego prostokąta, jeśli jego
długość i szerokość zwiększymy o 5 cm.
Zadanie2.
W trapezie równoramiennym przekątna dzieli ten trapez na dwa trójkąty równoramienne.
Wyznaczyć kąty tego trapezu.
Z góry serdecznie dziękuję.
25 lut 14:38
Dann.: Proszę o pomoc. Bardzo ważne.!
25 lut 15:00
Zbyszek vel AtrurDitu: Moment.
25 lut 15:13
Dann.: dzięki wielkie.
25 lut 15:14
Zbyszek vel AtrurDitu: x-długość
y-szerokość
(x+2)(y+2)=xy+20
xy+2x+2y+4=xy+20
2x+2y=16 /2
x+y=8 ->x=8/y
Podstaw pod x na przykład 1 to wtedy y=7
P=7 (x+2)(y+2)=3*9=27 Czyli zgadza się.
Podstawiamy dalej (x+5)(y+5)=6*12=72
72-7=65
Odp: Wzrośnie o 65.
25 lut 15:23
Zbyszek vel AtrurDitu: Różnie można to zrobić ale dla mnie tak jest najprościej.
25 lut 15:26
Dann.: dzięki WIELKIEE.


A wiesz może jak 2 zrobić.?
25 lut 15:26
Zbyszek vel AtrurDitu: Chwilka.
25 lut 15:27
Zbyszek vel AtrurDitu: Jeżeli trapez ma kolejno kąty: α,α,β,β to:
α+α+β+β=360o
α+β=180o
α=180o-β
Pierwszy trójkąt ma kąty kolejno: β; (180o-β)/2 ; (180o-β)/2.
Drugi natomiast: α ; α ; (180o-α)/2 .
25 lut 15:34
25 lut 15:36