Wykaz ze punkty tworzą ciąg
kasia1990: POMÓŻCIE

!
wykaż, że jeśli odcięte punktów A, B, C należących do prostej o równaniu y= 2x tworzą
ciąg geometryczny to ich rzędne również tworzą ciąg geometryczny

25 lut 15:13
Basia: rozwiązuję
25 lut 17:12
Basia:
xA, xB, xC tworzą ciąg geometryczny tzn:
xB = xA*q
xC = xA*q2
yA = 2xA
yB = 2xB
yC = 2xC
stąd:
yB = 2xB = 2*xA*q = yA*q
yC = 2xC = 2*xA*q2 = yA*q2
czyli yA, y B, yC tworzą ciąg geometryczny o ilorazie q
25 lut 17:15
kasia1990: słuchaj bo ja źle wpisałam zamiast 2x to -2x powinno być czy ma to jakąś różnicę
25 lut 17:51
Basia:
niewielką, ale robi
yA = -2xA
yB = -2xB
yC = -2xC
yB = -2*xA*q = yA*q
yC = -2*xA*q2 = yA*q2
reszta bez zmian
25 lut 17:55