Tylko jeden przykład: Wzajemne położenie dwóch okręgów
Marta: Określ wzajemne położenie dwóch okręgów opisanych poniższymi wzorami.
1. o1 : (x-3) 2 +y2=4 oraz o2: (x+1)2 + (y-2)2=9
25 lut 23:12
Marta: Bardzo proszę o pomoc, czuję iż to jest proste, lecz teraz zupełnie nie wiem jak się za
to zabrać
25 lut 23:13
Eta:
policz długość I S1S2I
S1( 3,0) S2( -1 ,2)
IS1S2I = √ 16 +4 = √20 = 2√5 ≈ 4, 47
r1 = 2 r2 = 3
to r1 +r2 = 5
więc r1 +r2 > IS1 S2I czyli
okręgi przecinają się w dwu punktach!
25 lut 23:21
Marta: Dziękuje Ci bardzo, mogłabyś mi jeszcze tylko napisać jak obliczałaś długość [S
1S
2]
Będę wdzięczna!
Bo nie jestem pewna, czy ja to dobrze robię- raz mi wychodzi dobry wynik a raz nie
25 lut 23:24
Eta:
dobrze! ale zobacz wzór?
IS1S2I = √ (xS1 - xS2)2 + (yS1 -yS2)2
= √( 3 -(-1))2 + ( 0- 2)2 = √42 + 22
= √16 +4= √20 = √4*5 = 2√5
25 lut 23:28
Marta: Dziękuje! Pomyliłam się dwa razy we wzorze, dlatego mi wcześniej źle wychodziło. Jeszcze
raz dzięki serdeczne!
25 lut 23:33