sprawdzenie asymptot i dziedziny funkcji!!
pop: czesc mam prosbe czy mozecie mi sprawdzic czy mam dobrze

ba rdzo prosze i z gory
dzieki
y=x(x-1)
2 D=R\{-1,1}=xe(-∞,-1)v(-1,1)v(1,+∞)
lim x(x-1)
2= x
3-x= -1
x→-∞
limx(x-1)
2= x
3-x= 1 wystepuja asymptoty poziome y=-1 i 1
x→+∞
lim x(x-1)
2=2
x→-1
lim x(x-1)
2=2
x→-1
lim x(x-1)
2=0
x→1
lim x(x-1)
2=0 nie ma asymptot pionowych obustronych w x=-1 i 1 x=1
x→1
y=ax+b nie ma asymptoty ukosnej
a=lim x(x-1)
2 w liczniku , a w mianowniku samo x = w liczniku x
3 -x a w mianowniku x =
+-∞
25 lut 18:59
Bogdan:
Jeśli y=x(x-1)2 to D = R i nie ma asymptot.
25 lut 19:08
pop: no ok ale takie pytanie to dlaczego w funkcjach pod pierwiastkiem sa asymptoty np w
funkcji
√x(x-3) 


?
25 lut 19:12
pop: moge prosic o odp
25 lut 19:27
Bogdan:
Moment
25 lut 19:30
pop: ok
25 lut 19:30
Bogdan:
Asymptota pionowa istnieje wtedy, gdy lim f(x) = ∞ (plus lub minus)
x→xo-
lub lim f(x) = ∞ (plus lub minus), czyli gdy granica lewostronna lub prawostronna
x→xo+
w punkcie xo jest niewłaściwa.
Asymptota pozioma istnieje wtedy, gdy lim f(x) = a lub lim f(x) = a
x→∞ x→-∞
czyli gdy granica jest skończona.
Asymptota ukośna y = ax + b istnieje wtedy, gdy lim [ f(x) * 1/x ] = a
x→∞
lub lim [ f(x) * 1/x ] = a
x→-∞
Wyznacz te granice dla podanych przez Ciebie funkcji i sprawdź, czy posiadają
asymptoty.
25 lut 19:38