położenie okręgów
Marcin: Bardzo proszę o pomoc
Znajdz zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o równaniu
x2+ y2 =4 i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu y= -2
25 lut 21:52
Basia: rozwiązuję
25 lut 22:00
Eta: ok

Jadę dalej
25 lut 22:08
Basia: spróbuj to sobie narysować
masz okrąg o środku w p-cie O(0,0) i promieniu r1 = 2
i prostą równoległą do OX przecinającą OY w p-cie -2
P(x,y) ma być środkiem okregu o promieniu r stycznego zewnętrznie do danego czyli
OP = r1 + r = 2 + r
równocześnie ten okrag ma być styczny do prostej y=-2
P' oznacza rzut prostokatny P na prostą y =-2
wówczas P'(x,-2) oraz PP' = r
OP = √(x-0)2 + (y-0)2 = √x2+y2 = 2+r
PP' = √(x-x)2 + (y+2)2 = |y+2| = r
√x2+y2 = 2 + |y+2| podnoisimy obustronnie do potegi 2
x2 + y2 = 4 + 4|y+2| + (y+2)2
x2 + y2 = 4 + 4|y+2| + y2 + 4y + 4
x2 = 8 + 4y + 4|y+2|
1. y+2≥0 ⇔ y≥-2
x2 = 8 + 4y + 4(y+2)
x2 = 8 + 4y + 4y + 8
x2 = 8y + 16
8y = x2 - 16
y = x2/8 -2
czyli to będzie parabola, ramiona do góry, wierzchołek (0,-2)
ale bez tego wierzchołka, bo wtedy r=0
2. y+2<0 ⇔ y<-2
x2 = 8 + 4y + 4*[-(y+2)]
x2 = 8 + 4y +4(-y - 2)
x2 = 8 + 4y - 4y - 8
x2 = 0
x=0
y <-2
→
czyli półprosta AB \ {A} gdzie A(0,-2) a B np. B(0,-5)
25 lut 22:26
Marcin: wielkie dzięk

,i teraz wiem jak sie robi takie zadanie
25 lut 22:57
Darek: Mam jedno pytanie:
√x2+y2 = 2 + |y+2| podnoisimy obustronnie do potegi 2
x
2 + y
2 = 4 + 4|y+2| + (y+2)
2
Skąd wzięło się: 4|y+2| + (y+2)
2 Nie mogę tego pojąć

. Może ktoś wytłumaczyć?
11 kwi 18:11
Swirus: wzor skr mnozenia
9 paź 21:25