trójkąt wpisany w okrąg
Help;(: Mając dane R długość promienia okręgu opisanego na trójkącie oraz miary α i β dwóch kątów
w trójkącie oblicz pole trójkąta
25 lut 19:33
Basia:
R = a/sinα a leży naprzeciw α
R = b/sinβ b lezy naprzeciw β
R = c/sinγ c leży naprzeciw γ i γ = 180 - (α+β)
sinγ = sin[ 180 - (α+β) ] = sin(α+β)
a = Rsinα
b = Rsinβ
P = a*b*sinγ / 2 = R2*sinα*sinβ*sin(α+β) / 2
25 lut 19:39
Bogdan:
Przepraszam, że się wtrącam.
Istnieje wzór na pole powierzchni trójkąta: P = 2R2sinα*sinβ*sinγ,
gdzie:
sinγ = sin(180o - (α + β)) = sin(α + β)
25 lut 19:46