matematykaszkolna.pl
podaj równanie prostych kasia1990: Trójkąt ABC jest prostokątny, równoramienny, o kącie prostym przy wierzchołku C. Punkt A jest środkiem układu współrzędnych, punkt B należy do osi OY, a bok AB trójkąta ma długość 4. Wyznacz równania prostych, w których zawierają się boki AC, BC tego trójkąta, jęsli wiadomo, że trójkąt zawarty jest w I ćwiartce.Niewiem jak mam się do tego zabrać emotikonka. PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU
25 lut 14:46
Zbyszek vel AtrurDitu: Narysuj trójkąt w układzie współrzędnych: Punkt A (0;0) , B (0;4) .
25 lut 14:55
kasia1990: ale nie znam C
25 lut 14:58
Zbyszek vel AtrurDitu: Wiesz, że jest to trójkąt prostokątny równoramienny czyli ma kąty kolejno: kąt ABC i BAC to 45 i 45 stopni. Jeżeli rysunek wkonujesz na kartce w kratke i przyjmiesz że dwie kratki to jeden centymetr czy jedna jednostka to puknt C (-2;2).
25 lut 14:59
Zbyszek vel AtrurDitu: Kąt BCA = 90 stopni oczywiście.
25 lut 14:59
kasia1990: ale sam rysunek niewiele mi mówi i tak niewiem jak to zrobić
25 lut 15:00
Zbyszek vel AtrurDitu: Zrób dokładny przejrzysty rysunek. Wyznacz teraz równania prostych, znasz punkty więc to proste. Równanie prostej AB która przechodzi przez punkty A(0;0) i B(0;4) itd.
25 lut 15:05
Dann.: a pomoglibyście i mi.? Dann. dodałam niedawno swoje zadania. Proszę. nie rozumiem nic. a potrzebne jest mi to na jutro.
25 lut 15:09
kasia1990: no właśnie mam problem z tym równaniem prostej przechodzącej przez a i b
25 lut 15:18