funkcja kwadratowa
Help;(: Dana jest funkcja kwadratowa określona wzorem y= 2x2 - 3x - 7, a x1 , x2 są jej
miejscami zerowymi. Bez obliczania x1 i x2 oblicz wartość wyrażenia
(x1 - 5)2 + (x2 - 5)2.
25 lut 20:44
Eta: Pomogę Ci
25 lut 20:49
Eta:
Podnosimy do kwadratu wyrażenie ,którego wartośc masz obliczyć czyli:
x12 - 10 x1 +25 + x22 - 10x2 +25=
= x12 + x22 - 10( x1 +x2) +50
= ( x1 +x2)2 - 2x1 *x2 - 10(x1 +x2) +50
widzisz wzory Viete'a
x1 +x2 = - b/a = 3/2 x1 *x2 = c/a = - 7/2
teraz tylko podstawić i obliczyć tę wartość:
czyli;
( 3/2)2 - 2* (- 7/2) - 10*( 3/2) + 50=
= 9/4 +7 - 15 +50 = 42 + 9/4 = 44 i 1/4 to tyle!
25 lut 20:57