nic nie czaje z tych logarytmów :/
ewelina: Oblicz:
xlog2x= 4x
25 lut 19:30
Bogdan:
Rozwiązuję, proszę o cwilkę cierpliwości
25 lut 20:33
Bogdan:
ach te chochliki
25 lut 20:34
Bogdan:
Założenie: x > 0
Jeśli ar = b => r = logab.
Tutaj r = log2x
log2x = logx4x, założenie: x € (0, 1)U(1, +∞)
Korzystamy z zależności: logab = logcb / logca
log2x = logx4 + logxx => log2x = (log24 / log2x) + 1
log22x = 2 + log2x
Dla wygody obliczeń przyjmujemy podstawienie: log2x = t
t2 - t - 2 = 0 Δ = 9
t = -1 lub t = 2
log2x = -1 lub log2x = 2
x = 1/2 lub x = 4
25 lut 20:46
Ewelina: To super! Ja oczywiście poczekam nie ma sprawy
25 lut 20:47
Ewelina: dziękuję ogromnie za bezinteresowną pomoc! Jestem ogromnie wdzięczna
25 lut 20:49