asymptoty
madzia: znajdz asymptoty funkcj prosze o pomoc
(e1/x) -x
25 lut 18:06
25 lut 18:17
madzia: tak napewno e jest podniesione do 1przez x
25 lut 18:31
Basia: no to nie tak źle; rozwiązuję
25 lut 18:34
madzia: ok czekam
25 lut 18:44
Basia:
e1 = e
f(x) = -x + e/x
x → -∞ ⇒ e/x → 0 i -x → +∞ ⇒ f(x) → +∞ + 0 = +∞
x → +∞ ⇒ e/x → 0 i -x → -∞ ⇒ f(x) → -∞ + 0 = -∞
asymptot poziomych nie będzie
-----------------------------------------------------------------
x≠0 ( bo jest w mianowniku)
czyli f(x) będzie miała asymptotę pionową x=0 (czyli oś OY)
można zbadać jak funkcja zachowuje się przy x → 0- i przy x → 0+
x → 0- ⇒ x<0 ⇒ e/x → - ∞ i -x → 0 ⇒ f(x) → 0 - ∞ = -∞
x → 0+ ⇒ x>0 ⇒ e/x → +∞ i -x → 0 ⇒ f(x) → 0 +∞ = +∞
------------------------------------------------------------------
badamy czy istnieją asymptoty ukośne
e/x - x
f(x) / x = ----------- = e/x2 - 1
x
x → -∞ ⇒ x2 → +∞ ⇒ e/x2 → 0 ⇒ f(x) → 0 -1 = -1
x → +∞ ⇒ x2 → +∞ ⇒ e/x2 → 0 ⇒ f(x) → 0-1 = -1
m = -1
asymptotą będzie prosta
y = mx + b
y = -x +b
f(x) - mx = f(x) + x = e/x - x + x = e/x
i przy x→ -∞ i przy x → +∞ e/x → 0
czyli b =0
asymptotą ukośną (dwustronną) jest prosta: y = -x
25 lut 18:50
madzia: dzieki wielkie miałabym jeszcze jedno zadanie jeżeli to nie byłby dla Ciebie problem
bardzo podobne
e(1/x) - x
25 lut 18:59