kazdy temat
hashiri: Prosze niech ktos mi pomoze w tych zadaniach
1. Czy iloczyn dwóch dodatnich liczb naturalnych różniących się o 2 może być kwadratem
liczby naturalnej? Odpowiedź uzasadnij.
2. Ile jest liczb czterocyfrowych, o niepowtarzających się cyfrach, w których zapisie
występuje cyfra 7? Odpowiedź uzasadnij.
3. W trójkąt wpisany jest okrąg o promieniu 2. Punkt styczności dzieli jeden z boków na
odcinki o długościach 2 i 3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
4. Czy można wybrać 19 takich liczb całkowitych (niekoniecznie różnych), aby ich suma
była dodatnia i ustawić je w szeregu, w takiej kolejności, aby suma każdych trzech
kolejnych liczb była ujemna? Odpowiedź uzasadnij.
5. Dany jest okrąg o środku S. Proste PA i PB są styczne do tego okręgu odpowiednio w
punktach A i B. Punkty E i F należą do odcinków PA i PB, a prosta EF jest styczna do
tego okręgu. Kąty EPF i ESF są równe. Oblicz miarę kąta EPF.
6. Czy istnieje taki ostrosłup czworokątny, że dwie jego ściany boczne nie mające
wspólnej krawędzi są prostopadłe do podstawy? Odpowiedź uzasadnij.
25 lut 21:04
hashiri: Ktos zrobi choc jedno z tych zadan

Błagam Was
25 lut 21:22
hashiri: PROSZE WAS POMOZCIE NAPRAWDE! PLISSSSSSSSSSSSSSSS
25 lut 21:39
Bogdan:
ad 4.
Bierzemy trzy liczby dodatnie; a, b, c takie, że
a + b - c < 0, czyli a + b < c
i ustawiamy je w szereg:
a, b, -c, a, b, -c, a, b, -c, a, b, -c, a, b, -c, a, b, -c, a.
Sprawdzamy znak sum kolejnych trzech liczb w tym szeregu:
a + b - c < 0, b - c + a < 0, -c + a + b < 0, a + b - c < 0, .... , b - c + a <
0,
a więc wszytkie te sumy są ujemne.
Wiemy, że a + b - c + a + b - c + a + b - c + a + b - c + a + b - c + a + b - c + a >0
a + 6a + 6b - 6c > 0
a + 6(a + b - c) > 0
a > -6(a + b - c), wyrażenie w nawiasie jest ujemne,
wobec tego -6(a + b - c) jest dodatnie.
Dobieramy liczby a, b, c,
np.:
a = 7, b = 1, c = 9.
Sprawdzamy: 7 + 1 - 9 = -1 < 0
7 + 6*(-1) = 1 > 0
Szereg: 7, 1, -9, 7, 1, -9, 7, 1, -9, 7, 1, -9, 7, 1, -9, 7, 1, -9, 7
a = 10, b = 0, c = 11
Sprawdzamy: 10 + 0 - 11 = -1 < 0
10 + 6*(-1) = 4 > 0
Szereg: 10, 0, -11, 10, 0, -11, 10, 0, -11, 10, 0, -11, 10, 0, -11, 10, 0, -11, 10
25 lut 22:31
Bogdan:
ad 3.
Z warunków zadania wynika, że trójkąt jest prostokątny (promień okręgu wpisanego
r = 2 oraz punkt styczności dzieli jeden z boków na odcinki o długościach 2 i 3).
Środek okręgu wpisanego w trójkat jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów
wewnętrznych trójkąta.
Przyprostokątne mają długość: 5, 2 + x, x > 0.
Przeciwprostokątna ma długość 3 + x.
Z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy równanie: 52 + (2 + x)2 = (3 + x)2,
stąd x = 10.
Wobec tego przeciwprostokątna ma długość 13, a promień okręgu opisanego
na tym trójkącie R = 13/2.
25 lut 22:50
Bogdan:
ad 5.
Z warunków zadania wynika, że czworokąt SEPF jest rombem, w którym przekątne
to: SP i EF.
G - punkt przecięcia tych przekątnych rombu SEPF i jednocześnie punkt styczności
odcinka EF z okręgiem.
Tworzymy odcinek CD równoległy do EF i styczny do okręgu. Widzimy trójkąt
równoramienny CDP, ramiona to: DP i CP.
Punkty D, A, E, P leżą na jednej prostej oraz punkty C, B, F, P leżą na jednej prostej.
Okrąg o środku S jest okręgiem wpisanym w trójkąt CDP. Punkt S jest więc
punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta CDP.
α - szukana miara kąta EPF.
α = |<EPF| = |< ESF|.
Łatwo wykazać, że trójkąty SAE i EGS i EGP są przystające, więc:
α/2 = |<ESA| = |<GSE| = |<EPG|, stąd
|<GSA| = |ESA| + |<GSE| = α/2 + α/2 = α.
Trójkąt SAP jest prostokątny, w tym trójkącie |<APS| = α/2 oraz
|<PSA| = 90o - α/2.
|<PSA| = |<GSA| stąd 90
o - α/2 = α, więc 90
o = (3/2)α
i ostatecznie
α = 60o.
25 lut 23:47
25 lut 23:52
Bogdan:
ad 1.
n - dodatnia liczba naturalna
k - dodatnia liczba naturalna
Załóżmy, że n * (n + 2) = k2.
n * (n + 2) = n2 + 2n = n2 + 2n + 1 - 1 = (n + 1)2 - 1,
stąd (n + 1)2 - 1 = k2 → (n + 1)2 - k2 = 1
Korzystając z wzoru skróconego mnożenia otrzymujemy:
(n + 1 - k)(n + 1 + k) = 1
Ponieważ liczby: (n + 1 - k) i (n + 1 + k) są całkowite, wobec tego ich iloczyn
jest równy 1 tylko wtedy, gdy
n + 1 - k = 1 i n + 1 + k = 1 lub n + 1 - k = -1 i n + 1 + k = -1,
co jest sprzeczne z uwagi na to, ze n > 0 i k > 0
A więc iloczyn dwóch dodatnich liczb naturalnych różniących się o 2 nie jest równy
kwadratowi liczny naturalnej k.
26 lut 00:11
Bogdan:
Dziękuję Eto. Nareszcie pojawiły się ciekawsze zadania i z przyjemnością zacząłem
je rozwiązywać. Niestety, domownicy mnie już popędzają i pozostałe dwa zostawiam
do rozwiązania innym pasjonatom łamigłówek.
Życzę dobrej nocy
26 lut 00:20
też matex: ad 6
niemożliwe, ponieważ przecinając ostrosłup wychodzi nam trójkąt, a mając 2 kąty proste w
trójkącie nie jesteśmy w stanie stworzyć trzeciego kąta.
albo górny wierzchołek nie będzie wierzchołkiem, a krawędzią, więc będzie inną figurą niż
ostrosłup.
24 maj 11:37