gaga: V = 1/3*P*H P=pole podstawy /kwadratu/ , H =5
jeżeli ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 to znaczy, że
trójkąt utworzony z wysokości ostrosłupa, wysokości ściany bocznej i odcinka*
poprowadzonego od środka kwadratu do wysokości ściany bocznej jest prostokątny i
równoramienny / narysuj to, będzie łatwiej

/
Ten odcinek* jest równy wysokości ostrosłupa i ma długość = 5 i jest połową boku
kwadratu, czyli kwadrat ma bok = 10
Dalej już łatwo P = 10
2 = 100
a V = 1/3*100*5 = 500/3
Pozdrawiam