oblicz iloczyn liczb
kasia1990: POMOCY



suma dwóch liczb jest równa√7 a ich różnica √3.oblicz iloczyn tych liczb
25 lut 19:13
Eta: Liczę !
25 lut 19:15
.....: a+b=√7
a-b=√3
√3+2b=√7
b=(√7+√3)/2
a=√7-√3 i liczysz
a*b=(7-3)/2=2
25 lut 19:19
Eta:
a--- jedna liczba b ---- druga liczba
a +b = √7
a - b = √3
--------------
2a = √7 +√3 to a = (√7 +√3 )/2
to √7 + √3 2√7 - √7 - √3
b= √7 - -------------- = ----------------------- = ( √7 -√3)/2
2 2
więc : a*b= ( √7 +√3) /2 * (√7 - √3)/ 2
to a*b = (7 - 3)/4 = 4/4 = 1
odp; a*b = 1
25 lut 19:21
Eta: No ciekawe kto popełnił błąd?
25 lut 19:23
kasia1990: dzięki a jest jakaś różnica jak pierwsze napisze√3?
25 lut 19:23
Eta: Nooo!
masz;że suma a +b =√7
a różnica a - b = √3 to już chyba wiesz?
25 lut 19:32