Może mi ktoś pomóc..musz zrobić to zad, a nawet nie wiem jak się do tego zabrać..
tralalala: Dane są wielomiany W(x)=x2+x-1, G(x)=ax+b, H(x)=x4+4x+6x2-5. Wyznacz
współczynniki a, b tak, aby W(x)*G(x)=H(x)
25 lut 14:58
Bogdan:
Masz przecież podane w zadaniu rozwiązanie.
Wykonaj mnożenie (X2 + x - 1)(ax + b) =
Uporządkuj wynik i porównaj go z H(x)
25 lut 15:05
Eta: Pomnóż W(x) * G(x)
i porównaj współczynniki przy tych samych potęgach x
z wielomianem H(x)
i wyliczysz a i b
Dasz radę ! Powodzenia!
25 lut 15:06