Geometria
Paula: Hej mam takie zadanie z geometri prosze o pomoc

w kole z jednego punkt okregu
poprowadzono dwie cienciwy o długosci 6 cm kazda. wiedzac ze utworzyły one kat 60 stopni
oblicz pole czesci koła zawartej pomiedzy tymi cieciwami
25 lut 18:56
Basia: rozwiązuję
25 lut 19:03
Basia:
narysuj koło i wybierz dowolny punkt C na okręgu
AC i BC to Twoje cięciwy
AC = BC = 6
kąt ACB = 600
tr. ACB jest równoramienny ( bo AC = BC ) i ma kat przy wierzchołku = 600
czyli pozostałe katy mają: (180 - 60)/2 = 60
czyli tr.ABC jest równoboczny i jego bok a = 6
okrąg jest opisany na tr.ABC czyli
R = (2/3)*h = (2/3)*(a√3/2) = a√3/3 = 6√3/3 = 2√3
Pkoła = πR2 = π*4*3 = 12π
Ptr.ABC = a2√3/4 = 36√3/4 = 9√3
Pkoła - Ptr.ABC = 3*Podcinka kołowego
3*Podcinka kołowego = 12π - 9√3
Podcinka kołowego = 4π - 3√3
szukane pole
P = Ptr.ABC + Podcinka kołowego =
9√3 + 4π - 3√3 = 6√3 + 4π
25 lut 19:12
pauila: Bardzo ale to bardzo dziękuje
25 lut 19:17