Równość
Amelia: Podnosząc liczbę dodatnią 3 - √5 do kwadratu otrzymamy ( 3 - √5)2= 14 - 6√5. Stąd
otrzymamy równość √14 - 6√5= 3 - √5 . zaproponuj analogiczną równość dotyczącą
liczby √11+ 4√7 . uzasadnij zaproponowaną równość
25 lut 15:04
Bogdan:
(a + b√7)2 = 11 + 4√7
a2 + 7b2 + 2ab√7 = 11 + 4√7
1. a2 + 7b2 = 11
2. 2ab√7 = 4√7 → ab = 2 → (a = 1 i b = 2 wtedy a2 + 7b2 = 29)
lub (a = 2 i b = 1 wtedy a2 + 7b2 = 11)
Mamy więc 11 + 4√7 = (2 + √7)2
oraz √(2 + √7)2 = |2 + √7| = 2 + √7 czyli √11 + 4√7 = 2 + √7
25 lut 15:46