pomoczyyy
monikaaa: Podstawa trójkaąta równoramiennego ma długość 12 cm. Ramię tworzy z podstawą kąt o
mierze
30 stopni. Oblicz :
a) wszyatkie wysokości tego trójkąta.
b) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
25 lut 16:44
Spike: chwila
25 lut 17:20
Spike: Trójkąt równoramienny, wiec jeżeli opuścisz wysokość na podstawę, to podzieli ona ją na 2
równe odcinki po 6cm.
*
/ I \
/ I \
/ I \
/ I \
/ I \
-------------------
6cm 6cm
Ramię tworzy z podstawą kąt 30*, więc skoro drugi przy podstawie ma 90*, to ostatni 60.
Z własności, wiemy, że 6cm= (a√3)2
wiec po obliczeniu a=4√3- przeciwprostokątna
wysokość h=2√3 ( 1/2a)
ważną sprawą jest dokładne narysowanie rysunku ( żeby wyszły, trzeba przedłużyć boki i
dopiero wtedy je narysować), wtedy widać, że po narysowaniu reszty wysokości powstały
kolejne 2 trójkąty 30/60/90*, i wysokość tworzy bok 30* 90*, więc tak jak w poczatkowym
szkicu, ma 6cm.
Więc: według mnie, wysokości mają: (2√3, 6, 6)cm
podaj odpowiedź, jeśli masz
25 lut 17:33
Spike: a promień okręgu wpisanego liczę ze wzoru na r okregu wpisanego w dowolny trójkąt
r=2P/(a+b+c)
gdzie P- pole powierzchni, a,b,c- boki
P=12*1/2*2√3=12√3cm2
r=24√3/(12+2*4√3)=24√3/(8√3+12)
25 lut 17:38
monikaaa: wysokości sie zgadzaja

dziekuje bardzo

a jesli chodzi o ten promien to mam taka odpowiedz - r= (12-6
√3 ) cm .
25 lut 18:46