monotoniczność
mlody: nie wiem jak to zrobic pomocy wyznacz monotoniczność funkcji
-x2
y=e * (1+x2)
25 lut 20:49
Basia:
liczymy pochodną
y' = (e-x2)' * (-x2)' * (1+x2) + (1+x2)' * e-x2
y' = e-x2 * (-2x) * (1+x2) + 2x*e-x2
y' = 2x*e-x2*[ -(1+x2) + 1]
y' = 2x*e-x2*(-1 - x2 + 1)
y' = -2x3*e-x2
y' = 0 ⇔ x3 = 0 ⇔ x =0
znak pochodnej zależy tylko od znaku wytrażenia -2x3 bo e-x2 jest stale dodatnie
(czyli większe od zera dla każdego x∈R)
x < 0 ⇒ x3<0 ⇒ -2x3>0 ⇒ y'>0 ⇒ y rośnie
x > 0 ⇒ x3>0 ⇒ -2x3<0 ⇒ y'<0 ⇒ y maleje
czyli:
x∈(-∞;0) ⇒ funkcja rośnie
x∈(0;+∞) ⇒ funkcja maleje
z tego jeszcze wynika, że w p-cie x0=0 osiąga maksimum równe
f(0) = e0*(1+0) = 1*1 = 1
25 lut 21:35
mlody: dzieki za pomoc
26 lut 11:42