matematykaszkolna.pl
tangens monia: wyznacz tangens kąta między krawędzią boczną czworościanu foremnego a jego podstawą... Odpowiedź jest taka = 2 . ale nie wiem w jaki sposób mam to obliczyć. proszę o pomoc...emotikonka
25 lut 19:01
Eta: Liczę!
25 lut 21:42
Eta: Czworościan to ostrosłup ,którego wszystkie ściany wraz z podstawą są trójkatami równobocznymi! Narysuj ten ostrosłup: zobaczysz trójkat prostokatny: H --- wysokość osrt.( przyprostokatna przeciwległa katowi α (2/2)hp --- przyprostokatna przyległa do tego kąta a --- krawędź boczna ( przeciwprostokątna) więc tgα= H/ (2/3)hp gdzie hp = a3 /2 to (2/3)hp = a3 /3 z tw. Pitagorasa obliczamy H H2 = a2 - [ ( 2/3) hp]2 to H2 = a2 - a2 / 3 to h2 = 2a2 / 3 to H= a2 / 3 więc tgα= H/ ( 2/3)hp to tgα= (a2 / 3 ) * (3 / 3a) więc tgα= 2 po skróceniu! odp; tgα=2 Ps: już dzisiaj liczyłam to zadanie( pewnie Tobie?) prosiłam o sprawdzenie! ( pewnie nie taki wynik napisałam , skoro jeszcze raz podałas to samo zadanie) Sposób obliczeń identyczny mogłas tylko znaleźć błąd rachunkowy) Piszemy sztbko wiec mogłam się pomylić! Tearaz na bank masz dobrzeemotikonka!
25 lut 21:57