Jak dokładnie obliczyć zadania z ciągi arytmetyczne?
Viper: W rosnącym ciągu geometrycznym (an) wyraz trzeci jest równy 12, a wyraz piąty 192.
Wyznacz pierszy wyraz i iloraz tego ciągu. Podaj wzór na ogólny wyraz ciągu.
25 lut 21:13
Eta: Liczę!
25 lut 21:16
Viper: Ok, liczyłem cały czas i nie wiem jak zrobić?
25 lut 21:20
Eta:
a3 = a1 *q2 a5 = a1 *q4 = a1 *q2 *q2
więc:
a1 *q2 = 12
a1 *q4 =a1 *q2 *q2= 192
więc
12 *q2 = 192 to q2 = 16 to q= 4 lub q= -4
przyjmujemy tylko q= 4 ( bo ciąg z w-ku zad. ma być rosnący)
więc a1 * 16 = 12 to a1 = 12/16
czyli a1 = 3/4
ogólny wzór to ; an = a1 *qn-1
czyli an = ( 3/4)* 4n-1
25 lut 21:22
Viper: Oj, żle wstawiałem. Dzięki Eta za podpowiedz
25 lut 21:25
Eta: OK

drugie też Ci podałam!
25 lut 21:29
Viper: OK, przepraszam za zamieszanie to dla mnie ostrzeżenie
25 lut 22:23
Eta: Jakie ostrzeżenie? bo nie wiem ?( mnie się boisz?
25 lut 22:25