iloraz ciagu
nikodem: czy ktoś umie to rozwiązać


Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu.
25 lut 19:07
nikodem: czy ktoś umie to rozwiązać


Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu.
25 lut 19:44
Eta: Pomogę Ci !
25 lut 19:50
Eta:
a, b, c , --- tworzą ciąg geom>
a,b,c >0 bo to długości boków
a2 +b2 = c2 to z tw. Pitagorasa( bo trójkąt prostokątny)
więc:
a = a1 b = a1 *q c = a1 *q2
czyli;
a12 + a12*q2 = a12 *q4
to a1( 1 +q2 - q4) =0 a1 ≠0 z załozenia
więc:
1 +q2 - q4 =0 podstawiamy za q2 = t q4 = t2
mamy:
t2 - t - 1 =0 Δ= 5 √Δ = √5
t1 = ( 1 +√5 )/2 t2 = ( 1 -√5)/2
to q2 = (1 +√5)/2 q2 = ( 1 -√5)/2 odrzucamy bo ujemne
czyli :
q1 = √(1+√5)/2 q2 = - √(1 +√5)/2 ---- odrzucamy
bo a,b c, >0
zatem odp; q= √(1 +√5)/2
25 lut 19:59
Eta: W trzecim wierszu od dołu:
powinno być: q
2 =( 1 +
√5)/2 i
q2 = ( 1 -
√5)/2
25 lut 20:02
nikodem: nio nio jestem pod wrażeniem

stokrotne dzięki pozdrawiam
25 lut 20:04