Odleglość między prostymi
Monika: Oblicz odleglość prostych równoległych danych równaniami: l: 3x-y+5=0 k: 3x-y+12=0
25 lut 14:40
Zbyszek vel AtrurDitu: l: y=3x+5 0=3x+5 -> x=-5/3
k: y=3x+12 0=3x=12 -> x=-4
Obliczam odległość prostych od siebie (odległość punktów przecięcia osi x).
-5/3-(-4)=-5/3+4=7/3
Czy taki jest wynik w Odp.? Jeżeli są odp...
25 lut 14:49
Monika: Dziękuję,
Nawet nie wpadłabym na teki sposób. Miłego dnia
25 lut 14:53
Monika: Zaraz, ale ta odleglość nie powinna być mierzona pod kątem prostym

?
25 lut 14:55
Eta:
Wybierasz dowolny punkt należacy do np; prostej l
P(x,y) gdzie x -- dowolny np; x= 1
to dla l; 3*1 - y +5 =0
to y = 8 więc P(1,8)
ze wzoru na odległość punktu P(xP, yP) od
prostej danej równaniem ogólnym Ax +By + C = 0 mamy
I xP*A + yP*B +C I
d = ---------------------------
√A2 +B2
czyli k: 3x - y +12 to A= 3 B= - 1 C= 12 P( 1,8)
mamy: I 3*1 +(-1)*8 + 12 I 7 7√10
d = ------------------------- = -------- = -----------
√9 +1 √10 10
= 0,7 √10 -- to jest ta odległość
25 lut 14:57
Zbyszek vel AtrurDitu: 0,7√10≈7/3
25 lut 15:09
Dann.: Eta pomożesz mi.?
Proszę. Dodałam niedawno zadanie. Nic nie rozumiem a jutro mam sprawdzian.
Byłabym bardzo wdzięczna.
25 lut 15:10
Eta: Niestety ... ale to tylko przyblizenie
Odległość ma być podana dokładnym wynikiem
czyli d= 0,7√10 --- to poprawna odp.
25 lut 15:12