Jak obliczyć ciągi liczbowe?
Viper: Zadanie 1
Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = n3 - 3n2 - 4n dla > 1. Które wyrazy ciągu
(an) są równe (-12)?
Zadanie 2
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an = 5n + 3. Oblicz, ile początkowych
wyrazów tego ciągu daje w sumie 6272.
25 lut 15:40
Dariusz: n3 - 3n2 - 4n = -12
n3 - 3n2 - 4n + 12 = 0
(n2-4)n - 3(n2 - 4) = (n2 - 4)(n-3)=(n-2)(n+2)(n-3)
Dalej juz sobie chyba poradzisz...
Skorzystaj ze wzoru na sume n poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego...
25 lut 16:49
Viper: Dzięki za piersze zadanie a jak wygląda na drugie zadanie bo ja uczę matematyki na część
praktyczny pisania
25 lut 18:13
Viper: Rozwiążanie:
an = n3-3n2-4n dla n>1
an = -12
n3 -3n2 - 4n = -12
(n2-4)n-3(n2-4)=(n2-4)(n-3)= (n-2)(n+2)(n-3)
(n-2)(n+2)(n-3)=0
n-2=0 n+2=0 n-3=0
n=2 n=-2 n=3
n∈{2,3}
26 lut 20:19