zadanko
pucek: W trójkącie równoramiennym ABC, AC=CB, długosc wysokosci poprowadzonej z wieszchołka C
róna sie 4 cm oraz AC=AB-1. Oblicz pole tego trójkata.
25 lut 19:00
Basia:
jeżeli AB = x to AC = x - 1
x> 0 i x-1>0 czyli x>1
-------------------
wysokość w tr. równoramiennym ma spodek wysokości w połowie podstawy czyli
(x/2)2 + 42 = (x-1)2
x2/4 + 16 = x2 - 2x + 1 /*4
x2 + 64 = 4x2 - 8x + 4
-3x2 + 8x + 60 = 0 /*(-1)
3x2 - 8x - 60 = 0
Δ = 64 + 4*3*60 = 4*16 + 16*3*15 = 16(4+45) = 16*49
√Δ = 4*7 = 28
x1 = (8 - 28)/6 = -20/6 = -10/3 odpada bo x>1
x2 = (8+28)/6 = 36/6 = 6
czyli x = 6
P = x*h/2 = 6*4/2 = 12
26 lut 00:39