oblicz nierówność
noga z matmy: log(x+6) - 2log3 > 1 - log(x+7)
25 lut 19:32
Basia: rozwiązuję
26 lut 00:01
Basia:
x+6 > 0 i x+7 > 0 ⇔ x>-6 i x>-7 ⇔ x>-6
-----------------
log(x+6) - log32 > log10 - log(x+7)
log[ (x+6)/9 ] > log[ 10/(x+7) ]
log przy podstawie 10 jest funkcją rosnącą
stąd:
(x+6)/9 > 10/(x+7)
x+6 10
--------- - ------- > 0
9 x+7
(x+6)(x+7) - 90
------------------------ > 0
9(x+7)
z założenia x+7 > 0 czyli
(x+6)(x+7) - 90 > 0
x2 + 13x + 42 - 90 >0
x2 + 13x - 48 > 0
Δ = 169 + 192 = 361
√Δ = 19
x1 = (-13-19)/2 = -32/2 = -16
x2 = (-13+19)/2 = 6/2 = 3
rysujemy parabolę
miejsca zerowe x1 = -16 i x3 =3; ramiona do góry
z wykresu widać, że
x2 + 13x - 48 > 0 ⇔ x∈(-∞; -16) u (3; +∞)
ale z założenia x> -6 czyli pierwszy przedział odpada
odp: x∈(3; +∞)
26 lut 00:10