Eta:
liczby naturalne podzielne przez 3 i dajace resztę 1
zapisujemy tak : 3n +1 gdzie n€N
skoro mają być dwucyfrowe to € <10, 99>
wypiszmy kilka z nich:
dla n= 3 3*3 +1 = 10 dla n= 4 3*4 +1 = 13
dla n= 5 3*5 +1 = 16
więc: to liczby:
10, 13, 16, 19,....... widać ,że tworza ciąg arytm>
a
1 = 10 r = 3 ostatnia z nich to
a
32 bo 32*3 +1 = 97
teraz trzeba wiedzieć ili ich jest
czyli (32 - 3) +1 = 30
+1 --- bo włacznie z 3 i 97
wiec jest ich: 30
teraz już tylko podstaw do wzoru na sumę
S
30 = ( a
1 + a{30})/2 * 30 policzysz już ?
Powodzenia!