Obliczyć objętośc ostrosłupa.
Olcia: Poproszę o pokierowanie jak rozwiązać zadanie:
Oblicz objętośc ostrosłupa prostego, którego podstawą jest prostokąt o bokach gługości
a=7 i b=9, jesli krawędź bocza tego ostrosłupa ma długość k= √83/9
25 lut 20:54
Olcia: przepraszam, powinno być k= √83/2
25 lut 20:57
Maciek: V=1/3 * Pp * H
gdzie H-wysokość, Pp-pole podstawy=a*b=7*9
z Pitagorasa
K2=H2+(d/2)2 (d-przekątna podstawy=√a2+b2)⇒H=3
Więc V=63
25 lut 21:17
Olcia: dziękuję ślicznie
25 lut 21:24
Olcia: Mam tu jeszcze jedno zadanko...:
Wysokość h ściany bocznej prawidłowego ostrosłupa trójkątnego wynosi 13, a H ostrosłupa =
9. Obl. Pc i V ostrosłupa.
25 lut 21:47
Eta:
rozwiązuje
25 lut 22:01
Eta:
Podpowiem i dasz sobie radę !
rozważ trójkat prostokatny:
hb ---- przeciwprostokatna
H --- przyprostokatna
(1/2)hp ---- druga przyprostokątna i hp = a√3 /2
więc (1/3)hp = a√3/ 6
z tw. Pitagorasa :
hb2 = H2 + [( 1/3)hp]2
podstawiajac dane H= 9 hb = 13
wyliczysz "a"
później już tylko do wzorów na V i Pc
pamiętajac ,że Pp = a2 √3 /4
Wierzę ,że juz sobie poradzisz! Powodzenia to juz tylko
zwykłe rachunki!
25 lut 22:06
Olcia: Dziekuję <3
25 lut 22:11