wielomiany
tomek: jakie wielomiany należy wstawić w miejsce liter A B C aby zachodziła równość wielomianów
a) A(3x2-x+B)6x4+C+142
b)Ax2+B+4=C(3x2-5x+2
25 lut 17:45
Basia:
w (a) coś jest nie tak; gdzie ma być "=" ?
a w (b) chyba ma być tak:
Ax2 + Bx + 4 = C(3x2 -5x + 2)
Ax2 + Bx + 4 = 3Cx2 - 5Cx + 2C
współczynniki przy tych samych potęgach x muszą być równe
A = 3C
B = -5C
4 = 2C
C =2
B = -10
A = 6
25 lut 18:01
Basia:
och sorry źle przeczytałam, zaraz to (b) poprawię
25 lut 18:01
Basia:
Ax2+B+4=C(3x2-5x+2)
Ax2 + B + 4 = 3Cx2 - 5Cx + 2C
2C = 4
C =2
A = 3C = 6
B = -5Cx = -10x
ale to jest tylko jedno z wielu możliwych rozwiązań
25 lut 18:06
tomek: = ma być po B)
25 lut 18:09
Basia:
A(3x2-x+B)=6x4+C+142
A musi być wielomianem stopnia 2
spróbujmy dla A = ax2
3ax4 - ax3 + aBx2 = 6x4 + C + 142
3a = 6
a =2
6x4 - 2x3 + 2Bx2 = 6x4 + C + 142
-2x3 + 2Bx2 = C + 142
przyjmijmy B=0
-2x3 = C + 142
C = -2x3 - 142
ale może być też np. B = x+1
wtedy
-2x3 + 2(x+1)x2 = C + 142
-3x3 + 2x3 + 2x2 = C + 142
C = -x3 + 2x2 - 142
i tak sobie można kombinować w nieskończoność
nie było tam jakiegoś dodatkowego warunku w treści zadania ?
25 lut 18:13
tomek: właśnie nic więcej nie było
25 lut 18:16