Jak dokładnie obliczyć zadania z ciągi arytmetyczne?
Viper: Liczby (5,x,y) tworzą malejący ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę zwiększymy o2,
trzecią zwiększymy o 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x,y.
25 lut 21:14
Basia: rozwiązuję
25 lut 21:36
Eta: ok! spadam dalej

Pozdrawiam Basia!
25 lut 21:41
Basia:
x = 5 + r
y = 5 + 2r
albo inaczej:
x = (5+y)/2
5, x+2, y+9 ciag geometryczny czyli
(x+2)2 = 5(y+9)
[ (5+y)/2 + 2 ]2 = 5(y+9)
[ (5+y+4)/2 ]2 = 5(y+9)
(y+9)2 / 4 = 5(y+9) /*4
(y+9)2 = 20(y+9)
y2 + 18y + 81 = 20y + 180
y2 - 2y - 99 = 0
Δ = 4 + 4*99 = 4(1+99) = 4*100
√Δ = 2*10 = 20
y1 = (2-20)/2 = -9 x1 = (5-9)/2 = -2
y2 = (2+20)/2 = 11 x2 = (5+11)/2 = 8
czyli:
10. 5, -2, -9 (r=-7) 5, 0, 0 (q=0)
20. 5, 8, 11 (r=3) 5, 10, 20 (q=2)
jeżeli dobrze pamiętam q w ciągu geometrycznym nie może być równe 0
czyli ostatecznie:
x = 8
y = 11
25 lut 21:47
Viper: Dzięki za podpodziedż
25 lut 22:21
Maturzysta: tak mi się wydaje że ta odpowiedz jest zła ponieważ ciąg 1 miał być malejący więc różnica nie
może być na + więc chyba x=−2,y=−9 to dobre odpowiedzi
30 kwi 16:09