trygonometria
michal: √5
Wiadomo, że sinα = ------ i α nalezy do przedzialu (0 ; π/2)
5
3√10
oraz ze cosβ=---------- i β nalezy do przedzialu (0; π/2)
10
wykaz ze α + β = π/4
obliczylem sobie cosα oraz sinβ a dalej nie wiem co z tym zrobic ..
25 lut 19:22
Basia:
policz sin(α+β) i cos(α+β) na podstawie wzorów
sin(α+β) = sinαcosβ + sinβcosα
cos(α+β) = cosαcosβ - sinαsinβ
w obu wypadkach powinno Ci wyjść √2/2
z tego wynika, że α+β też jest z przedziału (0;π/2), bo w przedziale (π/2;π) cosinus jest
ujemny
czyli α+β = π/4
25 lut 19:32
michal: a moglabys mi podac wartosci liczbowe dla cosα i sinβ ? bo nie wiem czy sie przypadkiem
gdzies nie myle ciągle ..
25 lut 20:03
michal: tak mialem bład w wartosci cosα

nei wiedziec dlaczego skracając ułamek 5/25 wyszlo
mi 1/25 i poźniej cosα taki dziwny
25 lut 20:09
michal: i tak nie bardzo rozumiem jeszcze to uzasadnienie ..
25 lut 20:14
.....: to jest wzor na sin i cos sumy katow na przyklad
sin90=sin(30+60)=sin30cos60-sin60cos30
25 lut 20:19
michal: juz wiem .. haha

jest tylko jedna sytuacja kiedy sin i cos są dodatnie - w pierwszej
cwiartce
dodatkowo sin(α+β) =
√2/2 a to sie równa 45stopni czyli α+β jest 45 stopni .. czyli
π/4
lol ale ja mam zacmienie czasem ... zapomnialem ze jezeli sinα=
√2/2 to α=45stopni
25 lut 20:25