Proszę o pomoc porzebne mi n ajutro
Krzysiek: Wyznaczyć zbiór punktów których współrzędne spełniają równanie:log przy podstawie 2 x
razy y podzielić przez 2=(log (przy podstawie 2) x)razy (log(przy podstawie 2) y)
25 lut 22:37
Basia:
log2(xy)
------------ = log2x * log2y
2
tak to ma być ?
czekam na odpowiedź
25 lut 22:43
Krzysiek: Basiu tak
25 lut 22:44
Krzysiek: xy podzielic przez dwa .....sorry
25 lut 22:46
Basia: to zmienia zadanie; muszę pomyśleć
25 lut 22:49
Krzysiek : dziękuję bardzo
25 lut 22:55
Basia:
coś dziwnego mi wyszło, ale może to i dobrze
x>0; y>0
log2(xy/2) = log2(x/2) + log2y = log2x - log22 + log2y
log2x + log2y - 1 = log2x * log2y
log2y*(1 - log2x) = 1 - log2x
1. 1 - log2x =0
log2x = 0
x = 20 =1
wówczas
log2y*0 = 0
co jest prawdą dla każdego y
czyli mamy A= { (1,y): y>0}
czyli półprostą x=1 (równoległą do OY) skierowaną w górę bez początku czyli punktu
(1,0)
2. x≠1 czyli 1-log2x≠0 czyli mogę przez to dzielić
log2y = 1
y = 21
y=2
czyli mamy B= { (x,2): x>0}
czyli półprostą y=2 (równoległą do OX) skierowaną w prawo bez poczatku czyli punktu
(0,2)
25 lut 22:59
Krzysiek : Dziękuję bardzo za pomoc

Dobranoc
25 lut 23:02