wielomian
tomek: jak znaleźć pierwiastek podanego wielomianu
(x2-3x+2)(-2x2+3x+2)-(2x2+x+1)
proszę rozwiążcie to i wytłumaczcie
25 lut 18:06
Basia: a jesteś pewny, że to jest dobrze napisane ? bo coś mi tu nie gra
25 lut 18:28
andrzej: a fakt sorki ten minus ma być w nawiasie
25 lut 18:50
Basia: no to teraz jest łatwo; rozwiązuję
25 lut 18:51
andrzej: dzięki
25 lut 18:53
Basia:
iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników = 0
czyli:
x2 - 3x + 2 =0 lub -2x2 + 3x +2 = 0 lub -2x2 + x +1 =0
to już na pewno potrafisz rozwiązać: Δ i pierwiastki dla każdego z równań
25 lut 18:53
andrzej: a dlaczego jeden z czynników równy jest 0
25 lut 18:59
Basia:
kiedy a*b może się równać 0 ?
2*1 ≠ 0
-3*2 ≠ 0
0*1 = 0
0*2 = 0
-3*0 = 0
tylko przy mnożeniu przez 0 dostajesz w wyniku 0
a tak samo jest dla trzech, czterech,.............. itd. czynników
25 lut 19:24
Basia: a i jeszcze dlatego, że pierwiastki wielomianu to te wielkości x, dla których W(x) = 0
szukając pierwiastków wielomianu W(x) szukamy rozwiązań równania W(x) = 0
25 lut 19:26