.
Daniel: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20cm. Wyznacz długości
przyprostokątnych jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od
drugiego kąta ostrego.
proszę o pomoc
Zadania ma się podobno tyczyć trygonometrii
25 lut 15:34
Eta:
α ---- jeden kąt ostry
5α--- drugi kąt więc α+ 5α= 90o
To 6α= 90o to α= 15 o to 5α= 75o
z funkcji tryg.
a/ 20 = sin 15o gdzie a --- na przeciw kąta 15o
czyli a = 20 *sin15o odczytaj sin 15o z tablic i podstaw
i obliczysz długość "a"
podobnie:
b/ 20 = sin 75o to b= 20 * sin 75o
Policz te długości! i tyle!
25 lut 15:46
Daniel: dzięki wielkie
25 lut 15:50