oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa
żabcia: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma dł. 8 cm i twoży z
krawędzią podstawy kąt 60 .oblicz pole i objętość tegograniastosłupa.
25 lut 18:16
Eta: Witam!
Rozwiązuję !
25 lut 18:18
Eta:
Narysuj ten graniastosłup!
Zaznacz kąt między przekątną ściany i krawędzią podstawy
Masz trójkat prostokatny:
H --- wysokość ( przyprostokatna przeciwległa temu katowi
d = 8 ---- przeciwprostokatna
a ---- krawędź podstawy ( przyprostokątna przyległa do tego kat
Teraz z funkcji tryg.
mamy:
a/ d = cos60o cos60o = 1/2
to a = 8* (1/2) czyli a= 4 cm
z tw. Pitagorasa mamy :
h2 = 82 - 42 to h2 = 48 to H= 4√3 cm
Podstaw do wzoru na V= Pp*h Pp= a2√3/4
Pc = 2Pp + 3*a*H
Oblicz i tyle!
25 lut 18:25
Basia: Żabciu ! Tworzy a nie "twoży"; tworzy bo twórca; co będzie na maturze z polskiego ?
25 lut 18:33
żabcia: a możesz mi to to popodstawiać i policzyć
25 lut 18:35
żabcia: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym ściany boczne są nachylone
do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 a wysokość ostrosłupa ma dł5.Proszę o pełne
rozwiązanie.
25 lut 18:43
apsik: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym ściany boczne są
nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 a wysokość ostrosłupa ma dł 5 bardzo
proszę pomóżcie bo tego nie kumam.
25 lut 18:56
25 lut 18:58
żabcia: udało się a to drógie można poprosićo rozwiązanie,bardzo proszę.
25 lut 22:12
25 lut 22:31
25 lut 22:35
Eta:
V = a2 *H H= 5 czyli wyliczyć mamy "a"
z tego że ściany sa nachylone pod tym samym katem 45o
wiemy ,że spodeh wysokości pokrywa sie ze srodkiem
okręgu wpisanego w podstawę( czyli kwadrat)
więc r = a/2
z funkcji tg45o = H/ r tg45o = 1
to r = H = 5 więc a = 2*r = 10
to V = a2 *H czyli V = 100*5 = 500 [j3]
25 lut 22:37
Eta: JUżżżżżżżżżżżżżżżż masz rozwiązane razem z obliczeniami
tak jak sobie zażyczyłeś
25 lut 22:39
Eta:
Widzę ,że gg ----- wyłaczone

Pozdrawiam!
25 lut 22:40
Eta: Sory poprawka !
To ostrosłup ( nie doczytałam wzięłam graniastosłup)
więc V= 500 / 3 [j3] przepraszam!
25 lut 22:54
26 lut 12:33
żabcia: Średnia cena 3kg jabłek i 2kg pomarańczy jest równa 2 zł , gdyby kupić 1kg jabłek i 3kg
pomarańczy cena nie uległa by zmianie .Jaka jest cena 1 kg jabłek a jaka 1kg pomarańczy
.(średnia arytmetyczna)
27 lut 17:32