Oblicz długośc wysokosci trapezu
Przemek : Obwód trapezu równoramiennego jest rowny 46. Podstawy maja dligosci 7 i 19cm. Oblicz
dlugosc wysokosci tego trapezu.
25 lut 19:51
Przemek :
25 lut 19:59
Przemek : ?
25 lut 20:03
Robson: wyszło 8
25 lut 20:06
Przemek : ale podaj jak zrobic?

co mi z samego wyniku?
25 lut 20:13
Eta:
a +b + k +k = 46
7 + 19 +2k = 46 to 2k = 20 to k= 10cm --- to ramię trapezu
(19 - 7)/2 = x to x = 6 cm
( x --- to odcinek na dolnej podstawie odcięty przez wysokość h
czyli z tw. Pitagorasa :
h2 = k2 - x2 to h2 = 100 - 36
to h2 = 64 to h= 8 cm wiesz juz?
25 lut 20:18
Przemek : Dziekuje bardzo
25 lut 20:23