coś na logikę
Help;(: Ktoś wymyślił sensacyjną wiadomośc i zakomunikował ją w ciągu godziny trzem osobom.
Zakładając że każda z powiadomionych osób w ciągu godziny poda tę wiadomość trzem
osobom, które jej jeszcze nie słyszały oblicz w przybliżeniu po jakim czasie liczba
osób znających tę wiadomość przekroczy 250 000
25 lut 19:40
Basia:
ciąg geometryczny
a1 =1
q=3
Sn = a1*(1-qn) / (1-q) > 250 000
(1 - 3n) / (-2) > 250 000 /*(-2)
1 - 3n < -500 000
1 + 500 000 < 3n
3n > 500 001
n > log3(500 001)
można to policzyć na kalkulatorze metodą prób i błędów
np: 311 = 81*81*27 = 177 147 za mało
ale 312 = 81*81*81 = 531 441
czyli po 12 godzinach
25 lut 19:55