losowanie kart z talii
Kasia: Kochani bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania:
z tali 24 kart do gry wyciągamy losowo 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwa, że są to :
4 asy i król
2 damy
2 damy i 1 as
z góry dziękuję Kasia
25 lut 00:45
Basia: rozwiązuję
25 lut 00:49
Basia:
mocΩ= C5{24} = 24! / 5!*19!
mocA = C44*C14 = 1*4 = 4
P(A) = 4*5!*19! / 24! policz
mocB = C24 = 4!/ (2!*2!) = 3*4/2 = 6
P(B) = 6*5!*19!/24! policz
mocC = C24*C14 = 6*4 = 24
P(C) = 24*5!*19! / 24! = 5!*19!/23!
25 lut 00:53
Kasia: Wielkie dzięki! Jestem w szoku bo zajęło Ci to 4 min. Nie ma co muszę iść na
korepetycje...:(
25 lut 01:05
Basia:
Bez paniki !
Pozdrowienia
25 lut 01:10